Enda sedan jag kan minnas så har att ”gå på tygeln” varit ett viktigt begrepp i min vardag. Ett begrepp som lätt används hastigt och ibland utan att vi riktigt enas om vad som ingår i begreppet. För mig finns det ett tydligt VARFÖR…
I tidigare blogginlägg så har jag pratat om utbildningsskalan. Nu ska vi klättra vidare på skalan och prata om schvung, rakriktning och tillslut även samling. Att rent teoretiskt läsa sig till ridningens konst går såklart inte, men det underlättar att ha kunskapen om de…
Att förstå ridning i teorin kan hjälpa dig att hitta den perfekta känslan! Vi ska därför gräva lite djupare i utbildningsskalans olika delar. Att de olika gångarterna har olika takt känner vi ganska snabbt som ryttare. Ta någon minut och fundera över vilken takt…
Ni kommer att märka att jag återkommer till utbildningsskalan gång på gång. Dels för att det är en gemensam referensram för oss ryttare oavsett disciplin. Och dels för att skalan erbjuder oss en plattform. Denna plattform kan användas för analys, planering och som mätverktyg…
För att kunna guida elever och hästar till önskade resultat så är det viktigt att få koll på förutsättningar och mål. Det är viktigt att jag får en förståelse för hur ekipaget förhåller sig till utbildningsskalan.. Jag har arbetat som ridtränare större delen av…
Att planera sin vardagsträning med hästen är viktigt. Oavsett målbild, ambitionsnivå, disciplin inom ridsportens alla olika grenar så är det viktigt att ha ett träningssystem att förhålla sig till i den vardagliga träningen. Det synliggör om träningen har rätt styrning eller om något behöver…
Mitt mål är att skapa förståelse för de faktiska fysiska naturlagar som vi har att förhålla oss till i ridningen. Betydelsen av fysiska förutsättningar i exteriören hos häst och ryttare. Ridning handlar om påverkan av hävarmar, rotationer, centrifugalkraft, balanspunkt, bärkraft och påskjutskraft. Där igenom…