Enda sedan jag kan minnas så har att ”gå på tygeln” varit ett viktigt begrepp i min vardag. Ett begrepp som lätt används hastigt och ibland utan att vi riktigt enas om vad som ingår i begreppet. För mig finns det ett tydligt VARFÖR och ett lika tydligt HUR som jag ska försöka fylla begreppet med.
VARFÖR ska vi sträva efter att hästen går på tygeln?
Därför att ”på tygeln” skapar ett hållbart koncept vad det gäller kommunikation, förändring av krafter/kroppshållning vilket möjliggör målet för balans och ger optimal kommunikation som i förlängningen gör hästen atletisk och hållbar för ridning! Hepp!
Med andra ord för att finna balans och elasticitet i ridningen.
HUR rider man på tygeln?
Hästen går på tygeln när bakbenens bärkraft och påskjutskraft samarbetar som ger en tillförsel av energi/spänst igenom rygg-nackbenet till en känsla av ”sug” i bettet som ger ryttaren en känsla av kontroll på hästens balans.
Det är nu en halvhalt kan tas och ”gå igenom” som man kallar det, vilket betyder att man som ryttare får en förmåga att förändra hästens kroppshållning med andra ord förändra mängden påskjutskraft gentemot bärkraft.
För att energin ohindrat ska kunna flöda i hästens kropp och kunna förändras via ryttarens signaler måste hästen vara avspänd/lösgjord.
Nosen ska vara på lodplanet vilket betyder att man kan dra en lodlinje ifrån mungipan via ögat! Denna huvudposition gör det möjligt för hästen att utan fysiologiskt motstånd (andning, muskelspänning, låsning) låta energin flöda till utveckling av olika samlingsgrader via bakhovar-rygg/mage-hals-nacke-bett.
Man brukar känna en bättre form och balans i ena varvet gentemot det andra, detta fenomen är ekipagets eller hästens naturliga rotation/snedhet vilket påverkar förmågan till bärighet (krafterna ifrån bakbenen) då hästen i ena varvet har svårt att följa det böjda spåret. Man kan också benämna det med att hästen har ett bärben och ett påskjutsben och en stark och en vek sida.
2 Comments
Great content! Keep up the good work!
Many thanks, Karen!✨