Träning

Att sätta rimliga mål för din ridning

april 23, 2021

Ni kommer att märka att jag återkommer till utbildningsskalan gång på gång. Dels för att det är en gemensam referensram för oss ryttare oavsett disciplin. Och dels för att skalan erbjuder oss en plattform. Denna plattform kan användas för analys, planering och som mätverktyg för att tillsammans med sin tränare sätta rimliga och för dagen uppnåeliga mål med ridningen.

Att sätta rimliga krav

Jag ser att det är vanligt att vi väljer för svåra övningar och ställer för höga krav vilket gör att målet förskjuts längre bort. Att försöka hoppa över viktiga grundsteg och gå på övningar med svåra rörelser i snabb följd eller höga hinder innan ekipaget är redo gör att domar kommer falla och i dressyren når vi inte över 6poängen i utförande.

Med en strukturerad träning på rätt nivå får man det man önskar både i hållbarhet och i jämnhet av prestation.

Sanna-Marie

Vikten av att följa beprövade system för att systematiskt ta sig framåt kan inte nog understrykas. Liksom rimligheten i krav bygger på förståelse för komplexiteten i ridningen. Här spelar tränaren en avgörande roll för att kunna förklara var ekipaget befinner sig på utbildningsskalan. Där efter mejsla ut vilka övningar som behöver göras mellan träningarna för att kunna följa den uppsatta utbildningsplanen. För målmedveten träning ger alltid resultat men då är det viktigt att följa ett system och veta vad som krävs både kortsiktigt och långsiktigt. Att inte hoppa över viktiga delar i grundridningen för att hoppa högt, göra svåra skolor eller skynda till svåra tävlingsklasser. Och som vi alla hästmänniskor vet så gäller det att omformulera dessa mål, krav och ambitioner när skador, brunst, dåliga väderförhållanden osv målar om nuläges analysen!

Höga hinder och svåra krumelurer

Det är huvudsakligen inte mängden hinder eller höjden som avgör om träningspasset tar träningen vidare emot det uppsatta målet för ekipaget. Det är definitivt noggrannheten och precisionen i detaljerna som gör skillnaden. Som ett resultat av repetitionerna och utförandet kommer ni sakta närmare målet. Insikten av att det inte finns någon genväg kan vara nedslående och det är viktigt att kunna glädjas av de små framstegen ni gör som ekipage! Att finna balans både mentalt och fysiskt utvecklar hästen effektivt. Men låt det ta TID. En harmonisk häst som vet vad ryttaren önskar av den och kan prestera och presentera sig själv på bästa sätt gör att utvecklingskurvan har lutningen uppåt. Med en strukturerad träning på rätt nivå får man det man önskar både i hållbarhet och i jämnhet av prestation. De höga hindren och de avancerade rörelserna kommer tids nog!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply